Παιγνιοθεραπεία
Παιγνιοθεραπεία
Η Παιγνιοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά να εκφράσουν αυτό που τους συμβαίνει, να επικοινωνήσουν δύσκολα συναισθήματα, να νιώσουν ότι έχουν αξία και να εμπιστευτούν και πάλι τον εαυτό τους και τους άλλους.
Συχνά, η λεκτική επικοινωνία δυσκολεύει τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν αφορά δύσκολα και αξεδιάλυτα συναισθήματα. Ακόμη και αν το παιδί έχει ανεπτυγμένο λεξιλόγιο, δεν έχει το πλούσιο υπόβαθρο γνώσεων που προικίζουν τις λέξεις με το νόημα των συναισθηματικών εμπειριών. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι, το παιδί μπορεί να εκφράσει πιο αποτελεσματικά από ότι με λέξεις τον τρόπο που αισθάνεται για τον εαυτό του, τους σημαντικούς άλλους, και τα γεγονότα της ζωής του.
Άλλες φορές, συναισθήματα και στάσεις που μπορεί να είναι πολύ απειλητικά για το παιδί να τα εκφράσει άμεσα – όπως συναισθήματα θυμού προς τον γονιό, αδελφικής αντιζηλίας ή ανάγκης για προσοχή – μπορούν να «προβληθούν» με ασφάλεια μέσω των παιχνιδιών που το παιδί επιλέγει. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί δημιουργεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή που του επιτρέπει να νιώσει ασφαλές και ελεύθερο να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του.
Συχνά η εμπειρία των σταθερών κανόνων είναι από μόνη της θεραπευτική. Το αίσθημα της ασφάλειας μειώνει το άγχος και έτσι η διασπαστική ή υπερκινητική συμπεριφορά μειώνονται.
Στην Παιγνιοθεραπεία μιλάμε για την αποδοχή του παιδιού άνευ όρων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και άνευ ορίων. Ο θεραπευτής θέτει τους κανόνες εκείνους που χρειάζονται για να μπορούν τα παιδιά να λειτουργούν με ασφάλεια. Κάποιοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να βασίζεται η σχέση στην πραγματικότητα και να γνωρίζει το παιδί τις ευθύνες του στη σχέση.
Στην ομαδική Παιγνιοθεραπεία επιλέγεται μικρός αριθμός παιδιών με παρόμοιους στόχους στην αλλαγή της συμπεριφοράς, και ο θεραπευτής επιλέγει κάποιες δραστηριότητες που απευθύνονται στις ανάγκες της ομάδας.
Συγκεκριμένα παιγνιοθεραπεία χρειάζεται το παιδί που παρουσιάζει δυσκολίες στους παρακάτω τομείς:
- Αλλαγές στο συναίσθημα όπως φοβίες, άγχος, θλίψη ή θυμός
- Δυσκολίες στις σχέσεις με την ομάδα συνομηλίκων (απόσυρση, επιθετικότητα)
- Δυσκολίες στις σχέσεις με τους γονείς (ανυπακοή, υπερβολική προσκόλληση)
- Άρνηση στην τήρηση ορίων
- Υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά
- Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή του φαγητού
- Αρνητική εικόνα εαυτού, λόγω μαθησιακών δυσκολιών
- Σχολικός εκφοβισμός ή δυσκολίες προσαρμογής
- Αλλαγές στην οικογενειακή ζωή όπως διαζύγιο, ερχομός μικρότερου αδελφού, μετακόμιση, υιοθεσία
Σε ποια παιδιά απευθύνεται;
Η Παιγνιοθεραπεία είναι η πιο κατάλληλη μορφή θεραπείας για το αναπτυξιακό στάδιο παιδιών από 3 ως 13 περίπου ετών. Παρ’ όλα αυτά ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος θεραπευτής, μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από την Παιγνιοθεραπεία με τη Συμβουλευτική Ψυχολογία για να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες και μεγαλύτερων παιδιών.
Στο πρόγραμμα της παιγνιοθεραπείας εντάσσονται εργαστήρια Αισθητηριακής Αγωγής, εργαστήρια Art Studio, εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, εργαστήρια εικαστικής θεραπευτικής παρέμβασης, εργαστήρια δημιουργικότητας και συναισθηματικής ανάπτυξης, κ.λπ.
Στο κέντρο μας διαθέτουμε την κατάλληλη εξειδίκευση και τις απαραίτητες υποδομές για να βοηθήσουμε τα παιδιά που χρειάζονται παιγνιοθεραπεία.