Λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεία μια επιστήμη πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, η οποία απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης.

Οι διαταραχές αυτές έχουν διάφορες αιτίες, οι οποίες μπορεί να έχουν νευροαναπτυξιακή, εξελικτική, οργανική ή/και συναισθηματική αιτιολογία, που επηρεάζουν την επικοινωνιακή επάρκεια του παιδιού και τη
σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον.

Οι διαταραχές αυτές εκδηλώνονται συνήθως στην προσχολική ηλικία και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ώστε να αποκατασταθεί η γλωσσική οργάνωση του παιδιού, να διευκολυνθεί η κοινωνικοποίησή του και η προσαρμογή του στο σχολείο, η κατάκτηση ανάγνωσης και γραφής, καθώς και να προληφθούν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα λογοθεραπεία χρειάζεται το παιδί ή ο έφηβος που παρουσιάζει δυσκολίες στους παρακάτω τομείς:

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πρέπει να κάνει αξιολόγηση λογοθεραπείας;

Προσπαθήστε να συγκρίνετε με παιδιά της ηλικίας του και αναρωτηθείτε:

  • Σας ακούγετε να ΜΗΝ μπορεί να προφέρει σωστά ένα συγκεκριμένο γράμμα ή ήχο;
  • Επαναλαμβάνει συχνά λέξεις ή τραυλίζει;
  • Σας προβληματίζει η ένταση, η χροιά ή η «ποιότητα» της φωνής του;
  • Είναι πάνω από 2,5 ετών και χρησιμοποιεί ελάχιστες λέξεις συνολικά (15 με 20);
  • Μήπως οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τι λέει;
  • Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του εύκολα και καθαρά;
  • Μήπως δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις απλές οδηγίες σας;

Αν απαντήσατε «ναι» έστω και σε μια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το παιδί σας ενδέχεται να έχει μια διαταραχή λόγου ή ομιλίας.

Πώς θα προετοιμάσω το παιδί για την αξιολόγηση

Πριν την πρώτη συνάντηση καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το παιδί σας.

Η προετοιμασία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Από 0-2 ετών

Στις μικρές ηλικίες (0-2 ετών) δεν είναι συνήθως απαραίτητο να πούμε κάτι από την προηγούμενη μέρα, γιατί τα παιδιά αυτών των ηλικιών ξεχνάνε εύκολα.

Λίγο πριν έρθετε μπορείτε να πείτε ότι θα πάμε σε ένα μέρος με ωραία παιχνίδια και θα παίξουμε!

Από 2-5 ετών

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών) μπορούμε να πούμε ότι θα πάμε να παίξουμε σε ένα μικρό σχολείο που μοιάζει με παιδότοπο και που πάνε και πολλά άλλα παιδάκια να παίξουν.

Εκεί θα γνωρίσεις έναν κύριο ή μία κυρία σαν την κυρία σου στο σχολείο.

Θα δούμε ωραίες κάρτες, παιχνίδια, κούκλες και πολλά άλλα.

Ακόμα μπορείτε να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι ή να προγραμματίσετε όταν τελειώσετε να πάτε μια βόλτα κάπου που του αρέσει.

Από 6-12 ετών

Στα πιο μεγάλα παιδιά, της πρώτης σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) είναι πάντα προτιμότερο να είμαστε όσο πιο ειλικρινείς και ακριβείς γίνεται.

Τα παιδιά αυτά βρίσκονται στο στάδιο της συγκεκριμένης λογικής σκέψης και μπορούν να σκεφτούν πως τα βλέπουν οι άλλοι και συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομήλικους τους.

Αναλόγως με το πόσο συνειδητοποιημένο είναι το παιδάκι μας, μπορούμε να είμαστε και πιο σαφείς.

Μπορούμε να του πούμε ότι θα πάμε σε μια κυρία, σαν δασκάλα σου, που θα σε βοηθήσει να μαθαίνεις πιο εύκολα λέξεις και γράμματα.

Μπορούμε να δώσουμε παραδείγματα από συμμαθητές του που παρακολουθούν ανάλογα προγράμματα.

Επίσης μπορούμε να πούμε: «θυμάσαι που προσπαθούσες πριν λίγο καιρό να μου πεις μια πολύ δύσκολη λέξη με δύσκολα γράμματα και δυσκολευόσουν;» ή ακόμη: «έχω παρατηρήσει ότι δυσκολεύεσαι λίγο στην ανάγνωση και στην ορθογραφία. Θα πάμε σε μία κυρία που θα σε βοηθήσει με κάποιους τρόπους να τα καταλάβεις καλύτερα».

Από 12 ετών και άνω

Για παιδιά από 12 ετών και άνω, όπου κατά τον Piaget είναι στο στάδιο της τυπικής νόησης, μπορούμε να μιλήσουμε πιο ανοιχτά.

Μπορούμε να πούμε: «Βλέπω ότι κάποιες φορές, ενώ προσπαθείς, δυσκολεύεσαι λίγο στα μαθήματα ή στην ομιλία και θέλω να σε βοηθήσω. Υπάρχουν κάποιοι δάσκαλοι που μπορούν να σε βοηθήσουν, τι λες;»

 

Στο κέντρο μας διαθέτουμε την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία, καθώς και πλούσιο υλικό για να βοηθήσουμε τα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπεία.

Ελάτε να γνωριστούμε

Βρείτε μας στο κέντρο της Ν. Σμύρνης ή καλέστε μας στο 210 9354437.
Επικοινωνήστε